Met bijna 40 jaar ervaring in de zonne-energiesector mag John van Laarhoven zich met recht een solar-veteraan noemen. We vroegen de CTO van Energyra naar de kansen voor de toekomst.
John van Laarhoven
CTO Energyra
Hoe belangrijk is zonne-energie voor de toekomst?
“De bodem van de fossiele brandstoffen is in zicht. Tel daar de groei van de wereldbevolking en de klimaatverandering bij op en we zijn het wel eens dat er iets moet gebeuren. De zon is de enige bron in het melkwegstelsel die energie afgeeft. Die kun je ‘vangen’ in een zonnepaneel, zonder dat je daarmee het milieu schaadt. Zonne-energie is hét antwoord op klimaatverandering.”
Hoe staat de markt van de zonne-energie ervoor?
“Op dit moment is het aandeel van zonne-energie in de totale energiemix minimaal, hooguit een paar procent. Dat komt omdat er in het verleden beperkt is geïnvesteerd vanwege de te hoge kiloWattuurprijs.
Nu de kwaliteit van zonnepanelen sterk is verbeterd, is het mogelijk om schone energie te maken tegen een concurrerende prijs per kiloWattuur. Zonne-energie gaat groot worden. Zoals Wim Sinke het al eens zei: ‘You ain’t seen nothing yet’.”
Hoe klimaatvriendelijk is de productie van zonnepanelen?
“Van alle zonnepanelen die je op de Nederlandse daken ziet is 95 procent gemaakt door zonnecellen met loden draadjes aan elkaar te ‘solderen’. Voor dit proces zijn meerdere zware metalen zoals lood en cadmium nodig.
In traditionele panelen zitten ook fluor en andere slecht afbreekbare stoffen. Die vervuilende stoffen hebben wij volledig verbannen. Zonder al te technisch te worden, komt het erop neer dat wij een zilverhoudende lijm gebruiken voor de geleiding van de stroom. Bijkomend voordeel: onze panelen zijn hierdoor weersbestendiger en gaan langer mee.”
U claimt dus groene panelen?
“Dat klopt. Het is ons gelukt om duurzaam en verantwoord te produceren met een hele lage CO2 footprint. Daarin onderscheiden wij ons echt ten opzichte van andere partijen.”
Hoe reclaimable zijn jullie panelen?
“Volledig. De aanschaf is na zes tot zeven jaar terugverdiend. Wij garanderen een levensduur van minimaal dertig jaar en leveren bovendien meer kiloWattuur dan ‘traditionele’ panelen. Dat levert dus financieel rendement op wat je bij geen enkele bank kunt krijgen. Een uitstekende investering dus, zowel voor de portemonnee als voor het milieu.”