De waterkwaliteit is nog altijd uitstekend maar er zijn wel steeds meer incidenten. In november 2017 werden op diverse plekken onder meer E.coli-bacteriën en GenX aangetroffen in het leidingwater.
Frank Buijs
Directeur Envaqua
Naarmate de kwaliteit van het oppervlaktewater, het drinkwater en het afvalwater vaker en beter wordt gecontroleerd, wordt duidelijk dat zich probleemstoffen bevinden in vooral het afvalwater van de Nederlandse huishoudens en het industrieel afvalwater.
“Dat wij die stoffen nu beter kunnen meten is heel belangrijk”, stelt Frank Buijs, directeur van ENVAQUA, de vereniging voor milieu- en watertechnologiebedrijven. “Wij weten nu beter dan voorheen waar de problemen liggen en wat daaraan kan en moet worden gedaan.”
Meer incidenten
Want hoewel de drinkwaterkwaliteit in Nederland uitstekend mag worden genoemd, zijn er duidelijk meer incidenten. “Het gaat niet alleen om GenX en de E.coli-bacterie.
Het gaat ook om een langjarige trend van meer legionella besmettingen. Dat is uitermate ernstig want deze lelgionellaslachtoffers hebben voor de rest van hun leven te maken met ernstige lichamelijke klachten.”
Niet alleen filteren
Probleemstoffen zoals medicijnresten, ziekteverwekkers, bacteriën en chemicaliën komen nu via het afvalwater in het milieu terecht.
Waterschappen moeten meer en beter filteren om te voorkomen dat deze stoffen ook in het drinkwater terechtkomen. “Filteren kan niet het hele antwoord zijn”, stelt Buijs. “Wij moeten voorkomen dat die probleemstoffen in het afvalwater terechtkomen.”
Technologische oplossingen
Dat kan bijvoorbeeld door consumenten beter te informeren over hoe om te gaan met medicijnresten en door moderne technologische oplossingen toe te passen bij industriële processen.
“Je kunt denken aan een combinatie van technologieën zoals ultraviolet technologie in combinatie met ozon. Dat zijn uitstekende oplossingen die geschikt zijn voor farmaceutische en andere industrieën.”
Ketengerichte aanpak
Belangrijk is dat er sprake is van een ketengerichte aanpak. “Bij bijvoorbeeld de ketengerichte aanpak medicijnresten zouden dan behalve de overheid, de waterschappen, de drinkwaterbedrijven en de farmaceutische industrie ook de producenten van milieu- en watertechnologiebedrijven aan tafel moeten zitten. Alleen dan kun je werken aan een functionele ketengerichte aanpak.”
Aqua Nederland Vakbeurs: dé nationale waterbeurs
Aqua Nederland Vakbeurs vindt jaarlijks in maart plaats in Evenementenhal Gorinchem. De vakbeurs wordt tegelijkertijd gehouden met RioleringsVakdagen.
Door sterke samenwerkingspartners biedt de beurs een breed scala aan kennis en innovaties. Exposanten op Aqua Nederland Vakbeurs tonen de nieuwste innovaties en producten op het gebied van (afval)waterbehandeling, watermanagement en watertechnologie.
Zo’n 9.800 professionals vanuit onder andere de waterschappen, drinkwaterbedrijven en (proces)industrie zijn aanwezig. Hierdoor vormt Aqua Nederland Vakbeurs hét belangrijkste netwerkmoment van het jaar.