Beleggen wordt steeds populairder, merken ze ook bij studentenbeleggersvereniging B&R Beurs. Waar moeten jonge investeerders op letten en hoe kun je verstandig starten met beleggen?
Auke Fokkema (22) is penningmeester bij B&R Beurs, de grootste studentenbeleggersverenging van Europa. De vereniging bestaat al sinds 1983, maar het laatste jaar zien ze een grote ledentoestroom. Dit bevestigt eens te meer de trend dat steeds meer (jonge) mensen bezig zijn met beleggen. Fokkema: “De inflatie speelt natuurlijk mee, maar ook studieleningen die tegenwoordig ook meetellen voor je hypotheek.” Fokkema benadrukt dat het wel belangrijk is om rustig te starten met beleggen: “Lees je goed in, laat je eventueel adviseren en begin met kleine bedragen.”
B&R Beurs zet dan ook vol in op educatie. “Dat doen we met workshops en masterclasses, maar het meeste leer je toch in de praktijk.” Leden beleggen daarom samen in investeringsgroepen: “Als nieuw lid leg je drie- tot vijfhonderd euro in. Leden maken investeringsvoorstellen die, als ze goed genoeg zijn, worden aangenomen.” De groepen beleggen in competitieverband. “Wie er wint wordt niet bepaald door absolute winst maar voor risico gecorrigeerd rendement. Slim beleggen gaat namelijk over spreiden en omgaan met volatiliteit, dat proberen we op deze manier bij te brengen.”
Consistentie
Want beleggen is iets heel anders dan gokken, zegt Fokkema. “Warren Buffet heeft 90 procent van z’n vermogen verdiend na z’n 60e. Hij heeft zich er langdurig in verdiept en een consistente beleggingsstrategie gevolgd.” Daarom zijn ze bij B&R ook terughoudend met bijvoorbeeld crypto’s: “Het kan best een deel van je portfolio zijn, maar houd het beperkt. Vanwege het gebrek aan intrinsieke waarde zijn wij niet zo’n voorstander van crypto. Een opvallende trend is de toenemende interesse en aandacht voor ESG (Environmental, Social & Governance).”
Beleggen op school?
“Beleggen is echt voor iedereen,” zegt Fokkema. “Het probleem is alleen dat steeds meer jongeren beleggen terwijl ze er minder vanaf weten. Vroeger had ik een leraar die ons vertelde over zijn beleggingen, vooral over die fout waren gegaan. Daar leerden we het meest van. Ik zou zeggen: implementeer beleggen en de basis van financiële markten in het voortgezet onderwijs. Want beleggen is niet alleen voor mensen met rijke ouders, het is een belangrijke start van vermogensopbouw die toegankelijk moet zijn voor iedereen.”