Skip to main content
Home » Circulaire Economie » Maximaal hergebruik: dit concept geeft textiel een tweede leven
Sponsored

Gebruikte kleding zo veel mogelijk en zo lokaal mogelijk hergebruiken. Dat is het idee achter ReShare van het Leger des Heils. Hergebruik helpt mensen en het milieu, vertelt Simon Smedinga, directeur van ReShare.

Jaarlijks wordt ongeveer twintig miljoen kilo gebruikte kleding, schoenen en textiel ingezameld door ReShare. Dat gebeurt veelal via kleding- en textielcontainers en door het bij mensen thuis op te halen, maar ook middels samenwerkingen met andere retailers om een bestemming te vinden voor overtollige voorraden. Via ReShare krijgt tweedehands textiel een nieuwe bestemming, zo dicht mogelijk in de buurt. Goederen die geschikt zijn voor directe verkoop worden aangeboden in de ReShare stores.

Jas blijft jas

Maar via inzameling komt er veel meer binnen. Goederen die niet geschikt zijn voor de Nederlandse markt worden verkocht aan sorteerbedrijven, veelal in het buitenland waar er wel markt voor is. “We verkopen het als een product, dus niet als afval”, verklaart Smedinga. “Bijvoorbeeld een jas wordt in een ander land ook weer als jas gebruikt.”

We willen materialen optimaal en lokaal hergebruiken

Bij verdere sortering blijven er ook goederen over die niet meer herdraagbaar zijn: “Bijvoorbeeld een overhemd of t-shirt met scheuren kan niet meer als overhemd of t-shirt worden gebruikt. Daar is ook in het buitenland geen markt voor. Bovendien streven we er sowieso naar om enkel producten in goede staat de grens over te laten gaan.”

Maximaal hergebruik

Ook ingezameld textiel dat niet is geschikt om te verkopen, krijgt via ReShare een herbestemming. Het Leger des Heils werkt samen met onder andere de Nederlandse organisatie Textiles2Textiles. Smedinga: “Zij halen de knopen en ritsen en andere dingen eraf en sorteren het op kleur en samenstelling van het materiaal. Dan wordt het verkocht aan andere partijen die er nieuwe kleding van maken. Zo krijgt dus niet het product zelf een tweede kans, maar wel het materiaal waarvan het is gemaakt.”

Een klein deel van de ingezamelde goederen is niet geschikt om op een van deze manieren te worden hergebruikt. Toch is er ook voor deze restmaterialen soms nog een bestemming, vertelt Smedinga. “Er zijn namelijk ambachtscentra die bij ons restmaterialen afnemen en gebruiken om er een nieuw product van te maken. Die producten kunnen ook weer in onze winkels terechtkomen. Wij verkopen bijvoorbeeld rugzakken die op die manier zijn gemaakt. Zo maximaliseren we hergebruik van materialen.”

Het Leger des Heils werkt ook aan bewustwording over duurzaamheid van textiel. Dat gebeurt onder andere met voorlichting op scholen. “We hopen zo kinderen in een vroeg stadium te enthousiasmeren”, besluit Smedinga. “Dat past bij onze missie om te werken aan een betere wereld. We willen mensen bewust maken van wat zij kopen en wat dat betekent voor de aarde, en materialen optimaal en lokaal hergebruiken. Als jij het niet meer kunt gebruiken, kan iemand anders er nog iets mee.”

Next article