Schoon drinkwater en voedselveiligheid krijgen steeds meer aandacht wereldwijd. “Zo komen er strenge regels aan voor de voedselverwerkende industrie”, leggen Ronald de Lange en Bas van der Elst van DL Plastics uit, “maar onze DelafleX folie met het straks verplichte Food Grade Quality én Drinkwater Certificaat is er nu al.”
Al een tijdje was DL Plastics ermee bezig. Om samen met hun fabriek een FFP folie te ontwikkelen die in meerdere opzichten innovatiever is ten opzichte van de voorheen gebruikte PVC versterkte folies. “En net toen onze folie klaar was, werden precies op dat moment de drinkwatercertificaten van alle gebruikte folies in de voedselverwerkende industrie teruggetrokken.” Een wel heel toevallige ontwikkeling die niet onopgemerkt bleef in de markt en zelfs aandacht vanuit het buitenland trok.
Waar het plasticverwerkende familiebedrijf uit Sint Annaparochie jarenlang zijn folies grotendeels uitsluitend produceerde voor de tuinbouw en agricultuur, werd de vraag ineens beduidend groter. “Vooral vanuit het buitenland en vanuit andere sectoren is er vraag naar onze folie gekomen”, legt verkoopverantwoordelijke Van der Elst uit. “Schoon drinkwater is hier zo vanzelfsprekend, maar wereldwijd veel problematischer. Waar de folie in Nederland gebruikt wordt om de puntjes op de i van industriële processen te zetten, is onze folie in het buitenland echt broodnodig.”
Veiligheid overal belangrijker aan het worden
Want veiligheid is overal steeds belangrijker aan het worden. “Vroeger waren daar eigenlijk geen regels voor”, legt productieverantwoordelijke De Lange uit, “en werd er maar wat gedaan. Nu zie je dat ook overheden van landen als India en in Afrika en Azië steeds strenger worden en steeds meer expertise vragen. En dan komen ze bij ons. Onze DelafleX folie is namelijk perfect om de voedselveiligheid onder de meest extreme omstandigheden in alle klimaten te waarborgen. Ideaal om regenwater in op te vangen, te filteren en voor minimaal 20 jaar schoon te bewaren.”
‘Alles wordt steeds strenger. Dan is het toch raar dat het water dat in de kas gebruikt wordt om de plant te laten groeien, niet Food Grade gecertificeerd is?’
Dus vliegen, rijden of varen de folies van DL Plastics steeds vaker naar projecten voor watersilo’s in Afrika en Azië. “Waar ontwikkelingslanden vroeger betonnen bakken aanlegden voor wateropslag, bouwen ze nu stalen silo’s met een door onze folies waterdicht gemaakte waterzak. Veel goedkoper, robuuster, flexibeler, UV-bestendiger én met een veel langere levensduur dan eerst. Ook hebben we speciaal voor het containertransport een unieke silo ontworpen die overdwars kan worden geladen. Hierdoor kunnen er 28 complete silo’s van 100m³ (inclusief voering) in één 40 ft container worden geladen en houden we de kosten laag. Ideaal voor ontwikkelingslanden.”
Mechanische en chemische bestendigheid heel goed
Maar ook in Nederland kunnen bedrijven van de unieke DelafleX folie profiteren. “De mechanische en chemische bestendigheid is heel goed. Dat betekent dat het bestand is tegen lekkende stoffen, heel hoge en lage PH en EC waardes en ook tegen klapperschade.” Een innovatie die DL Plastics naast het strenge Food Grade en Drinkwater Certificaat ook een nominatie voor de Horti Contact Innovatie Award opleverde. Maar volgens de twee ook een heel logische keuze. “Alles wordt steeds strenger om ons heen. Dan is het toch raar dat het water dat in de kas gebruikt wordt om de plant te laten groeien, niet Food Grade gecertificeerd is?”