CEO Incotec
“Het is een sector die de komende decennia nog enorm kan groeien omdat het belang op wereldschaal meer en meer zal toenemen. Een tomatenteler in Nederland haalt soms wel zes keer meer uit een vierkante meter dan bijvoorbeeld een teler in China of India. In die landen kan Nederland technieken wegzetten. De gouden driehoek tussen het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en de overheid is cruciaal om niet voorbij te worden gelopen door deze landen. Zonder fundamenteel onderzoek, waar Nederland toonaangevend door is geworden, gaan we het niet redden.”
Voedselzekerheid
In landen als China en India wordt voedselzekerheid steeds belangrijker. Breukink. “Dit onderwerp is daar erg relevant omdat het een bron van politieke onrust kan zijn. In 2050 leven er meer dan 9 miljard mensen op aarde. Er moet zestig tot zeventig procent meer plantaardig materiaal geproduceerd worden. Het gaat dan niet alleen om voeding maar ook om rubber, cacao, katoen en hout. Precisie land- en tuinbouw zijn onmisbaar om in deze vraag te voorzien. In Nederland hebben we daar een unieke positie in. In de groentezaden zijn we wereldleider.” Breukink zit in het topteam Tuinbouw en uitgangsmaterialen, onderdeel van het topsectorenbeleid. “Wij moeten er met elkaar alles aan doen om ervoor te zorgen dat de beperkte middelen die er in Nederland zijn optimaal worden benut. We moeten ons daarbij richten op waar wij ons als Nederland op wereldschaal echt in onderscheiden, zoals de zaden. Zorg vervolgens dat het niet alleen bij woorden blijft en handel ernaar. Dat mis ik soms nog wel een beetje. Help als overheid niet alleen de grote bedrijven, maar help de innovatieve mkb bedrijven om de grens over te gaan.”
Imago
Als het gaat om het imago van de sector ziet Breukink een verbetering. “Maar we zijn er nog niet,” zegt hij. “De publieke opinie is bepalend voor het imago. Een geluid dat je in de maatschappij vaak terughoort is dat onze sector slecht zou zijn voor de biodiversiteit. Dat is grote onzin want zonder deze biodiversiteit kunnen wij geen beter zaad maken. Wij hebben deze natuur juist heel hard nodig om eigenschappen van planten te gebruiken om betere rassen te maken. De natuur heeft nog zo veel te bieden en heeft een schat aan ma – teriaal dat ons kan helpen bij onze uitdagingen. We zijn niet altijd even goed geweest in het uitdragen van het belang van onze sector op wereldschaal. De industrie had een gesloten karakter. Nu willen we transparant zijn en laten zien wat we doen. Als sector hebben we een goed verhaal te vertellen. We hebben goud in handen.”