Kijken naar kwaliteit van maïs
“In Nederland werken we op de duurste landbouwgronden van Europa”, vertelt Jos Groot Koerkamp, manager veehouderij bij Limagrain Nederland. “Boeren moeten dus meer halen van een hectare. Was het vroeger de massa waarnaar gekeken werd, tegenwoordig is dat de inhoud van de maïs, dus de kwaliteit die een perceel voortbrengt. Melkveehouders willen zoveel mogelijk voederwaarde verbouwen. Daar zetten we nu op in met onze nieuwe maïsrassen. Ze zijn beter verteerbaar, waardoor meer melkdrijvende energie beschikbaar komt.”
Meer melk tegen lagere kostprijs
De laatste jaren is de totale voederwaarde opbrengst van maïs met circa 35 procent gestegen. Het bleek dat naast het zetmeel uit de kolf ook de mate van vertering van de restplant belangrijk is. De gehele maïsplant gaat in gehakselde vorm immers door het spijsverteringskanaal van de koe, dus haalt de koe ook uit de stengel en de bladeren van de maïsplant energie. “Door in onze nieuwste maïsrassen de celwanden van die restplant beter verteerbaar te maken wordt het totale product beter benut wat resulteert in meer melk tegen een lagere kostprijs”, vertelt Groot Koerkamp. “Doordat je beter ruwvoer van eigen land haalt, hoef je immers minder voer aan te kopen .”