Skip to main content
Home » Future of Food » Nieuwe aardappelrassen kunnen de wereld voeden
Aardappel

Nieuwe aardappelrassen kunnen de wereld voeden

Robert Graveland
Robert Graveland

Nieuwe, duurzame aardappelrassen hebben grote potentie om de wereld te voeden. Robert Graveland, directeur van HZPC Research in Friesland, vertelt over de ontwikkelingen.

Nederland is een wereldspeler in de teelt, veredeling en handel van aardappelen. “Veertig procent van alle beschermde aardappelrassen wordt verhandeld vanuit Nederland”, vertelt Graveland.

“Bedrijven en universiteiten werken samen in het onderzoek naar nieuwe kennis en betere veredelingsmethoden. Momenteel wordt er volop gewerkt aan de aardappel van de toekomst: een duurzaam geproduceerde aardappel met vrijwel alle voedingsstoffen die de mens nodig heeft. Deze kan klimaatbestendig groeien en wereldwijd worden geproduceerd.”

Duurzamer

Aardappelrassen worden nu verhandeld als pootgoed: kleine knollen die telers in de grond laten groeien tot een aardappelplant. Dit pootgoed gaat nu de hele wereld over. Één van de grote ontwikkelingen voor komende decennia is de overstap naar zaden. Dat is volgens Graveland veel duurzamer in de productie en de distributie.

“Geen zeecontainer meer met knollen, maar een klein doosje met zaden. Dat scheelt enorm in CO2-uitstoot en geeft toegang tot nieuwe markten. Zaden versnellen bovendien de veredeling, met meer controle over de eigenschappen van de aardappel. Zo kunnen we van de aardappel een duurzaam gewas maken dat minder water nodig heeft, snel verspreid kan worden, veel opbrengst oplevert, klimaatbestendig is en resistent tegen ziekten.”

De transitie naar zaden zal in een aantal fasen verlopen. Momenteel worden zaden ontwikkeld en deze gaan naar verwachting in 2025 in Centraal-Afrika in de verkoop. In de volgende fase zullen boeren zelf gaan zaaien en pootgoed produceren om lokaal het eindproduct te laten groeien. En over twintig jaar zal de tussenstap met pootgoed niet meer nodig zijn, maar zullen zaden meteen uitgroeien tot het eindgewas.

“Tegen die tijd kan dat ook op marginale gronden en kunnen meerdere gewassen per jaar worden geteeld”, aldus Graveland. “Als dat allemaal kan, is er enorme potentie om de wereld op verantwoorde wijze te voeden.

Lees meer: vijf feiten over aardappelen die je nog niet wist.

Next article