Skip to main content
Home » Future of Food » Hoe voeden we de planeet in 2050?
2030

Hoe voeden we de planeet in 2050?

Wat eet jij in 2050 als ontbijt, lunch of diner? Waar zal dit voedsel vandaan komen? En hoe wordt het voorbereid? Eetbare insecten? Een hamburger gemaakt van kweekvlees? Of poeders op basis van jouw DNA-profiel? 

De wereldbevolking zal naar verwachting groeien tot 9,8 miljard in 2050 en 11,2 miljard in 2100. Dat zijn veel monden om te voeden, vooral als je kijkt naar de enorme hongerproblemen waarmee de wereld tegenwoordig wordt geconfronteerd. Van het veranderen van onze voeding tot het upgraden van landbouwtechnologieën, we moeten de manier waarop we ons voedsel produceren, opslaan, verwerken en consumeren heroverwegen en ontwerpen. 

We worden zo omringd door technologie dat het onze ‘next nature’ wordt. Het klinkt abstract, maar het is juist heel dichtbij; auto’s rijden zichzelf en hartkleppen worden geprint. Hoe gaan we de factor menselijkheid niet uit het oog verliezen? Next Nature Network is hét internationale netwerk voor iedereen die graag meepraat over een toekomst waarin natuur en technologie versmelten. Zij exploreren verschillende toekomsten en vertalen dit naar onder andere exposities, publicaties en film, zodat wij een bewuste keuze kunnen maken in hoe we onze toekomst invullen. 

Een van de onderwerpen waar Next Nature zich mee bezig houdt is kweekvlees waarbij ze The In Vitro Meat Cookbook ontwikkelden en op de markt brachtten. Het boek presenteert 45 speculatieve recepten met in het laboratorium gekweekt vlees dat ooit op je bord zou kunnen belanden. Wetenschappers verwachten dat kweekvlees een duurzaam en diervriendelijk alternatief kan bieden voor het vlees van vandaag. Kweekvlees wordt geproduceerd door dierlijke cellen in een bioreactor op te kweken tot een stukje vlees. Nederland is leidend in de ontwikkeling van het kweekvlees en de eerste in het lab gegroeide hamburger is reeds gebakken. Niettemin vinden de meeste mensen het nog geen aantrekkelijk idee om vlees uit een lab te eten. En dat is terecht. Want voordat we kunnen bepalen óf we ooit bereid zullen zijn kweekvlees te consumeren, moeten we de eetcultuur die het ons brengt verkennen.  

Hoewel het verleidelijk is te denken dat we met dierloos vlees de vertrouwde hamburgers, worsten en biefstukken zullen gaan nabootsen, heeft de in-vitro technologie ook een geheel eigen potentie die we ons vandaag nog amper kunnen voorstellen. Dit kookboek wil verder gaan dan het geijkte idee van kweekvlees als inferieure vleesvervanging of paardloze wagen, door nieuwe creatieve vooruitzichten te ontginnen en tastbaar te maken welke kweekvlees gerechten mogelijk in de toekomst op ons bord belanden. 

Meer informatie over RetroFuture

Hoe ziet de wereld eruit over 5 jaar, 50 jaar of zelfs 1000 jaar? Wat ga je later doen, waar zul je straks wonen? Hoe reis je, wat eet je? Het zijn vragen die ontwerpers, politici, kunstenaars en wetenschappers altijd hebben beziggehouden. En nog. Want wie écht iets wil veranderen, kijkt vooruit. Vanaf 24 september 2022 opent Next Nature ’s werelds eerste grote tentoonstelling over te toekomst van het verleden.  

Op de vierde verdieping van de tentoonstelling geven kunstenaars en ontwerpers in een kermisachtige setting een kijkje in een mogelijke toekomst. Misschien eten we dan algen snacks uit een snackautomaat. En betalen we met eco-coins. Heb jij zin in een potje organen schieten in de schiettent? Welke angstige vooruitzichten loop jij tegen het lijf in het spookhuis van de toekomst? Reis mee naar de toekomst van gisteren.

Next article