Drie ondernemers geven antwoord op twee vragen. Hoe past u gewasbescherming toe? Wat is de volgende stap in duurzaam telen?
1. Hoe past u gewasbescherming toe?
2. Wat is de volgende stap in duurzaam telen?
Cor de Graaf
Eigenaar bollenkwekerij
1. “Ik werk met een conventionele spuit. Dit is een spuit, met om de vijftig centimeter een spuitdopje. Er zit een computer in de trekker, zodat je precies weet hoeveel je bespuit. Voorheen spoot men vaak op vaste momenten, maar tegenwoordig kijken we of het echt nodig is met een waarschuwingssysteem. Ook zetten we om de vier jaar de grond onder water. Zo bestrijd je ook al veel ziektes.”
2. “De bollensector loopt al voorop in duurzame gewasbescherming. Zo kijken we naar andere manieren van gewasbescherming. Ziektes voorkom je als de bodem sterk is. Door goed te bemesten en de verhouding van lucht en water in de bodem te optimaliseren zorg je voor een sterkere plant en is het dus minder snel nodig om te bespuiten.”
Ab van Marrewijk
Tuinder
1. “Wij werken zo biologisch mogelijk in ons bedrijf als het gaat om gewasbescherming. Het liefst werken wij daarom ook niet met bespuitingen, maar met nuttige insecten om ongewenste insecten te verdelgen. Soms kan het echt niet anders, dan spuiten we een biologisch middel op het gewas als een soort nevel, die alle slechte schimmels opeet.”
2. “Alles wat je doet moet duurzaam zijn. Wij zijn daar in het bedrijf al volop mee bezig. Zo werken we met een soort vitamine-injectie, wat de plant gezonder en sterker maakt en minder vatbaar voor ziektes. Zo voorkom je dat je moet spuiten. Ook recyclen we water en zijn we zo zuinig mogelijk met energie. In de toekomst gaan we dit nog meer doen.”
IJzebrand Rijzebol
Akkerbouwer
1. “Gewasbescherming passen wij toe op de meest moderne manier. We werken met een grote, brede spuit, die wordt aangestuurd door een computer. Deze is voorzien van GPSRTK, waardoor we heel precies kunnen spuiten. Hij werkt op twee centimeter nauwkeurig, zo doe je niets dubbel en sla je niets over. Natuurlijk werken we met de middelen die de minste schade toebrengen aan de natuur.”
2. “De toekomst in duurzaam telen zie ik met vertrouwen tegemoet. Er komt een steeds breder pakket met middelen die steeds beter zijn voor het milieu. Zo gebruiken wij nu al middelen tegen onkruid die geen schade toebrengen aan insecten en andere bodemdieren. De middelen zijn nu al enorm verbeterd en dit gaat in de toekomst nog meer gebeuren.”