Vroeger lag er maar één soort tomaat en paprika in de winkel. Tegenwoordig zijn er kleine en grote tomaten, cherry-, tros- en vleestomaten, en groene, rode, gele en oranje paprika’s.
Vraaggericht telen
“Onze afnemers en wij als telers luisteren tegenwoordig veel meer naar de consument”, zegt Leo van der Lans, directeur van Lans Tomaten. Als voorbeeld van vraaggericht telen noemt Van der Lans de special tomaat die zijn bedrijf in samenwerking met FresQ, TNI, een supermarkt en een zaadveredelingsbedrijf ontwikkelde voor een grote supermarktketen. “Die klant wilde een specifieke 100-grams trostomaat, met een goede smaak en extra gezondheidswaarde. Deze tomaat heeft een dieprode kleur, een zoetere smaak, en drie keer de normale hoeveelheid lycopeen, dat is een antioxidant die van nature gezond is. Die trostomaat ligt nu bij alle supermarktfilialen en is heel populair bij de klanten.”
Ontmoet de teler
“Wij willen als teler dichterbij de consument staan, en onze afnemers willen op hun beurt dichterbij de teler staan”, aldus Van der Lans. Daartoe is onder meer een website opgezet: www.ontmoetdeteler.nl. Ook wordt de consument door middel van pictogrammen voorgelicht over welke tomaat voor welke toepassing het best te gebruiken is. Van der Lans verwacht dat het aantal tomatensoorten in de supermarkten omlaag zal gaan. “Maar er zullen altijd verschillende types blijven, speciaal voor de barbecue, de salade, de snack en de pasta. Het blijft wel lastig om met alle klanten rekening te houden; de één wil een verpakking vanwege de hygiëne, de ander juist niet vanwege het milieu.” Consumenten en de wetgeving stellen vandaag de dag hoge eisen aan duurzaamheid. Ook daar houden telers terdege rekening mee. Lans Tomaten heeft op alle vijf locaties een eigen krachtbron die aardgas omzet in elektriciteit en warmte als restproduct. De stroom gaat grotendeels naar het openbare net. De restwarmte wordt gebruikt om de kassen te verwarmen en het klimaat te reguleren.
Nog duurzamer
De tomatenplanten worden beregend met regenwater dat wordt opgevangen van het kasdek. Het overschot wordt afgevoerd naar een tank. Van daaruit wordt het water gezuiverd en hergebruikt. Hierdoor komt het niet meer in het oppervlaktewater. Ziekten en ongedierte worden niet meer chemisch maar uitsluitend biologisch bestreden. Van der Lans verwacht dat door toepassing van nieuwe technologieën de productie de komende jaren nog duurzamer zal worden. “In Zeeland willen we aan de gang gaan met biovergisting waarbij gas vrijkomt waarmee we onze krachtbronnen kunnen aandrijven. Alles is erop gericht om lekkere en gezonde producten op een duurzame manier in de winkel te krijgen. Dat moeten we vaker en beter vertellen aan de consument.”