Skip to main content
Home » Innovatie » Data over veestapel biedt managementinformatie
Data

Data over veestapel biedt managementinformatie

Fons Kersten maakt al jarenlang veelvuldig gebruik van allerlei data die hij verzamelt over de koeien in zijn melkveebedrijf. Met succes; de totale melkproductie binnen zijn bedrijf steeg van 800.000 kilo melk naar 2 miljoen kilo melk en ondanks die groei houdt hij toch tijd over om andere activiteiten te ontplooien op zijn boerderij.

“Ons bedrijf is met de komst van drie melkrobots behoorlijk geautomatiseerd. Sinds 2013 zijn we ook gestart met automatisch voeren”, begint Fons Kersten van Hoeve Rosa. “De melkrobots zijn uitgerust met sensoren die allerlei data vergaren van de dieren. Elke keer als de koe zich laat melken, wordt het dier bijvoorbeeld gewogen. Zitten er bepaalde schommelingen in het gewicht, dan ontvang ik een signaal via een app op mijn telefoon en kan ik actie ondernemen.”

Sneller anticiperen

Kersten meet daarnaast ook hoeveel kracht- en ruwvoer de dieren tot zich nemen en of de inname wel op het gewenste peil is. “Verder hebben we sensoren die de geleiding van de melk monitoren. Een hoge geleiding kan duiden op een uierontsteking.

Dankzij de sensoren weten we dit al vier à vijf dagen eerder dan dat je het met het blote oog kunt zien. We kunnen daardoor voorkomen dat een koe in de problemen komt. Tijdens het melken wordt tevens de temperatuur van de melk gemeten en zo weten we direct de lichaamstemperatuur van de koe.”

We hebben sensoren die de geleiding van de melk monitoren.  

Alle koeien van Fons Kersten dragen een stappenteller. Als de koeien een stijging in activiteit vertonen, is de kans groot dat de koe tochtig is en geïnsemineerd kan worden. “Bij de ene koe is dit duidelijk merkbaar, maar de andere koe is bijvoorbeeld ‘s nachts meer actief. Dankzij de stappenteller weten we dat.”

Betere selectieprocedure

Data wordt steeds belangrijker in de veehouderij. Kersten: “We koppelen de prestaties van de koe en de lichamelijke conditie bijvoorbeeld ook aan genetische data. Zo laat ik op al mijn kalveren een genoomtest uitvoeren.

Hierdoor worden de kalveren met de beste genen snel opgespoord en kan ik makkelijk een gerichte keuze maken welke kalveren ik ga opfokken en welke niet. Overigens wil ik wel benadrukken dat het vakmanschap voorop blijft staan. Als je geen verstand hebt van koeien en niet snapt wat al die data betekenen, dan kun je er niets mee.”

Next article