Alleen dierlijke eiwitten zijn onvoldoende om in onze eiwitbehoefte te kunnen voorzien. Er zijn nieuwe technieken nodig om eiwitten te winnen en toe te passen.
Dr. ir. Fred van de Velde
Group Leader Protein Functionality van NIZO food research
Tussen nu en 2050 zal naar verwachting de wereldbevolking toenemen van 7 naar 10 miljard mensen. Om al die mensen te voorzien van de noodzakelijke eiwitten zijn meer eiwitbronnen nodig. Vandaar dat wordt gezocht naar mogelijkheden om plantaardige eiwitten beter toepasbaar te maken.
Nieuwe eiwitbronnen
“De voedselindustrie doet voortdurend onderzoek naar nieuwe eiwitbronnen, naar nieuwe mogelijkheden om bestaande eiwitbronnen beter te benutten en naar mogelijke combinaties van dierlijke en plantaardige eiwitbronnen”, vertelt dr. ir. Fred van de Velde, Group Leader Protein Functionality van NIZO food research.
“Dat onderzoek heeft al geleid tot bijzondere innovaties. Zo zijn er nieuwe eiwitbronnen zoals erwten, peulvruchten en zelfs eendenkroos. Er zijn zelfs nieuwe processen om plantaardige eiwitten met bijvoorbeeld de structuur van vlees te maken.”
Oplossingsgericht denken
NIZO werd in 1948 opgericht als R&D-tak van de zuivelindustrie, maar is inmiddels al tientallen jaren een volledig onafhankelijk onderzoeksbedrijf. In 2016 is
Gilde Healthcare toegetreden als mede-investeerder.
NIZO investeerde de afgelopen vijftien jaar volop in de ontwikkeling en toepassing van nieuwe eiwitbronnen. “Belangrijk is dat je voortdurend oplossingsgericht denkt en praktische toepassingen vooropstelt.
Dat was bijvoorbeeld belangrijk bij het zoeken naar een eiwit met een vlezige structuur. De consument wil een eiwit dat lijkt op al bestaande eiwitten. Plantaardige ‘melk’ moet wit zijn en een vleesvervanger moet de bite en sappigheid hebben van echt vlees. Dat is het doel en daar moet je naartoe werken.”
Samenwerking opleidings- en onderzoekscentra
Van de Velde is een groot voorstander van de samenwerking van NIZO met universiteiten en hogescholen. Zo vindt fundamentele kennis zijn weg naar de industriële toepassing. “Een voorbeeld is de samenwerking tussen NIZO en HAS Hogeschool. Door complementariteit wordt nu de hele keten voor plantaardige eiwitten overzien.
Deze transitie omvat ook hybride systemen van eiwitten.
Van de ontwikkeling of verbetering van zaden, tot en met de verwerking van de plant, het optimaliseren van het productieproces om het eiwit te verkrijgen en de vervaardiging van het uiteindelijke product zoals dat in de winkel komt te liggen.”
Eiwittransitie en hybride systemen
Vaak wordt gesproken over eiwittransitie, de stap van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Wat Van de Velde betreft omvat deze transitie ook hybride systemen van dierlijke en plantaardige eiwitten. “Uit onderzoek blijkt dat voor sommige toepassingen de juiste combinatie van een dierlijk en een plantaardig eiwit een meerwaarde heeft.
Je moet dus de fundamentele kennis over de interacties tussen de verschillende eiwitten vertalen naar praktische toepassingen die een zo goed mogelijk product opleveren. Wat werkt voor welk product. Dat kan een plantaardig eiwit zijn, een dierlijk eiwit maar ook een combinatie van die twee.”