Er gaan er steeds meer stemmen op om niet te ploegen en het land alleen te bewerken met zogenaamde conserverende grondbewerking.
Land luchtig maken zonder ploeg
In het buitenland wordt de traditionele ploeg al vaker aan de kant gezet om de kostbare landbouwgrond op een andere manier te bewerken. Ploegen heeft voor- en nadelen; de ploeg keert de grond om en zorgt ervoor dat er weer nieuwe zaadjes op een ‘schone’ aarde kan worden geplant. Niet ploegen betekent niet dat je het land onbewerkt laat voor een nieuwe oogst. Integendeel, er worden andere methodes ingezet om het land luchtig te maken en goed te conserveren.
Lagere kosten voor grondbewerking
Door deze manier van bewerken krijgt het bodemleven de kans om structuur in de bodem op te bouwen. Daarnaast zijn de kosten voor de grondbewerking beter door lagere arbeids-, brandstof- en machinekosten. Toch blijft de stap groot voor Nederlandse boeren om een lange traditie vaarwel te zeggen. Ook voor Van Strien, die vroeger aardappelen, uien en suikerbieten verbouwde. Nu zaait hij tarwe, gerst en koolzaad. “Ik had er zeker vertrouwen in, maar vroeg me natuurlijk wel af hoe de eerste oogst zou gaan uitpakken”, vertelt hij. “In het begin moet je met de nieuwe machine wel even de juiste afstelling vinden. En eigenlijk zag het er vanaf het begin goed uit. Ik heb vanaf het begin uitvoerig de grond bestudeerd en die was heel gezond.”
Sneller en goedkoper werken
Tijd en geld waren de voornaamste redenen voor Van Strien om de ploeg niet meer te gebruiken. Het hele land ploegen is intensief werk. “Het scheelt me de helft brandstof en heel veel tijd”, vertelt hij terwijl hij over de akkers uitkijkt in Hellevoetsluis. Trots pakt hij een stukje aarde dat veel gaatjes en regenwormen herbergt. Een teken dat de grond gezond is. “Hoe ik het nu doe levert me minder stress op. Ik was op zoek naar een manier om sneller en goedkoper te werken en die heb ik gevonden. Mijn grond is heel gezond, er is veel bodemleven.” Lachend: “Nu heb ik wat meer tijd om in de hangmat te liggen in de tuin.”
Ploeg aan de kant zetten
Op dit moment heeft slechts vijf procent van de Nederlandse boeren gekozen om de ploeg aan de kant te zetten, omdat veel boeren bang zijn de eerste jaren minder inkomsten te genereren. Door niet meer met enorme zware machines over het land te rijden, verdicht de grond minder en is er meer plek voor zuurstof en levende organismes. Voor de een heeft het meer zin (aantal hectaren grond, gezondheid van bodem, red.) dan de ander om niet meer te ploegen.
Revolutionair
Van Strien was in 2007 revolutionair om als een van de eerste Nederlandse boeren die grote stap te maken om niet meer te ploegen. “Af en toe moet je wel nieuwe dingen proberen”, vertelt Van Strien. “In Nederland maken we ons natuurlijk druk om wat de buurman gaat zeggen als je opeens niet meer ploegt. Dan gaan ze naar je grond wijzen, maar dat kon mij niet zoveel schelen.”