Beleggen om straks te kunnen leven onder je eigen voorwaarden, hoe doe je dat? “Begin op tijd, en maak een plan”, zegt Theo Andringa van de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs (VV&A).
Er zijn eigenlijk twee type beleggers: zij die al een vermogen hebben dat stilstaat op een spaarrekening. En je hebt een groep die nog moet beginnen om vermogen op te bouwen, ‘voor later.’ Maar ze hebben één ding gemeen: om hun financiële doel te bereiken moeten ze een goed financieel plan opstellen”, aldus Theo Andringa. Hij is voorzitter van de VV&A, de branchevereniging voor zelfstandig vermogensbeheerders en adviseurs. “Je kunt dat helemaal zelf doen, of via een financieel planner en een vermogensbeheerder. Die helpt je met berekenen wat je straks nodig hebt en hoe je die doelen kunt behalen.”
Vermogen opbouwen met behulp van beleggen wordt steeds belangrijker, volgens Andringa. “Je oudedagsvoorziening bestaat uit drie pijlers: de eerste is de AOW, de tweede is de pensioenopbouw via je werkgever en de derde pijler is je zelf geregelde aanvulling. Zelfstandig ondernemers zijn sowieso afhankelijk van die derde pijler, maar ook werkenden in loondienst krijgen steeds meer eigen verantwoordelijkheid om hun pensioenpot in de derde pijler bij elkaar te sparen. Boven een salaris van een ton hoeft de werkgever al geen premie voor het pensioen meer te betalen. De verwachting is dat de overheid die tweede pijler steeds meer afbouwt. En dan wordt je eigen aanvulling dus belangrijker.”
Geen grote klappers in één keer dus, maar je hebt straks wel financiële rust
Financieel plan maken
Maar hoe start je met een gedegen financieel plan? “Begin in elk geval op tijd,” benadrukt Andringa. “Veel mensen realiseren zich pas als de pensioenleeftijd nadert ‘had ik 30 jaar geleden maar iets geregeld’. Door op tijd te beginnen kun je rustig naar je doelen toewerken. Dat doe je door te kijken hoeveel vermogen je straks wilt hebben en welke inleg daar bij hoort. Dan kun je berekenen hoeveel je daarvoor opzij moet leggen. Een vermogensbeheerder kan je adviseren hoe dat geld belegd kan worden om het te laten groeien, en welk risico je wil lopen om een bepaald rendement te realiseren. Enkele jaren voordat je het vermogen wilt gaan gebruiken, wil je het risico langzaam afbouwen om te voorkomen dat door koersschommelingen je pensioenpot ineens verdampt.”
Omstandigheden inschatten
Wat lastig kan zijn, is het inschatten van toekomstige omstandigheden. Andringa: “Het is vaak moeilijk om dat voor jezelf in kaart te brengen. Een financieel plan helpt daarbij. Zeker als je een gezin hebt komt er veel bij kijken. Wil je bijvoorbeeld rekening houden met de plannen van een studerend kind? Dan moet je daar tijdig mee starten. Ik zeg altijd: als het eerste kind komt en je kan de kinderbijslag missen, zet die dan gelijk op een beleggingsrekening. Dan kun je profiteren van een lange looptijd. Overigens, beleggen is echt iets anders dan speculeren, waarin je op de korte termijn bezig bent met aan- en verkopen. Met beleggen ga je in een verspreide portefeuille jaar op jaar naar dat rendement toewerken. Geen grote klappers in één keer dus, maar je hebt straks wel financiële rust.”
Theo Andringa
Voorzitter Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs (VV&A)