Door betere en goedkopere zonnepanelen willen steeds meer mensen hun eigen duurzame energie opwekken. Maar lang niet iedereen heeft de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen.
Lars Falch
Oprichter energiedeelplatform Powerpeers
Daarom richtte Lars Falch het energiedeelplatform Powerpeers op, waar zonnepaneelbezitters hun duurzame energie delen met andere particulieren.
“Uit onderzoek blijkt dat slechts 30% van alle huishoudens een geschikt dak heeft om zonnepanelen te plaatsen. Terwijl ruim 60% van de huishoudens zou willen investeren in panelen om te profiteren van steeds goedkoper wordende zonne-energie”, vertelt Falch.
“Het is jammer dat het voordeel van zonnepanelen slechts voorbehouden is aan huishoudens met een eigen dak, dat vervolgens ook nog geschikt moet zijn voor zonnepanelen. Op deze manier blijft een groot potentieel aan duurzame energie onbenut.”
Zelf de prijs van energie bepalen?
Het idee van het deelplatform is meer mensen de mogelijkheid bieden te kiezen voor zonne-energie. Falch: “Ook zonder eigen dak kan je gebruik maken van 100% duurzame energie. En onze techniek maakt energieverbruik persoonlijker, want door volledige transparantie –je kan precies zien van wie z’n dak jouw energie komt- krijgt energieverbruik ook meer beleving en gaan mensen er weer bewuster mee om.
Eigenlijk zouden wij nog verder willen gaan, door mensen ook zelf te laten bepalen wat je met opgewekte energie doet. Misschien willen ouders in het oosten van het land hun kinderen in de Randstad wel gratis van energie voorzien. Dit is technisch mogelijk, ook bij ons platform. De huidige wet- en regelgeving staat niet toe dat mensen zelf de prijs van energie bepalen. Maar het is wel iets om over na te denken.”
“Ook zonder eigen dak kan je gebruik maken van 100% duurzame energie”
Grote veranderingen in de energiemarkt
De energiemarkt is snel aan het veranderen. Nog niet zo heel lang geleden waren er enkele grote energiebedrijven verantwoordelijk voor de verdeling van energie in Nederland, maar nu wekken ook vele kleine aanbieders en particulieren hun eigen energie op.
Falch: “De technische ontwikkelingen gaan snel. Wij kunnen bijvoorbeeld real-time zien hoeveel energie iemand opwekt en gebruikt. Dankzij die techniek worden mensen met panelen virtueel gekoppeld aan mensen die energie willen afnemen. Zo matchen wij de vraag naar duurzame energie met het aanbod en wordt de capaciteit ten volle benut.”
Het kan heel hard gaan
Momenteel is het aandeel duurzame energie in Nederland 6 tot 8 procent. “Dat kan en zou veel meer moeten zijn”, aldus Falch. “Het is jammer dat de Nederlandse overheid geen consistent beleid voert op het gebied van duurzaamheid.
Dit creëert een lastige marktsituatie voor ondernemers, die niet durven investeren omdat het beleid vaak maar van korte termijn is.” Maar verandering hangt in de lucht. “Heel veel Nederlanders willen duurzamer leven, en heel veel bedrijven ook.
Vanuit die hoeken wordt veel verandering in gang gezet. En dat wordt ook bij de overheid gesignaleerd. En als motivatie, techniek en regelgeving op elkaar worden aangepast kan het hard gaan. We hebben in Nederland veel potentie om het aandeel duurzame energie enorm te laten groeien. Wij hopen daar met ons deelplatform een belangrijke bijdrage aan te leveren.”