De eerste stap naar een klimaatneutraal huis is energiebesparing, en wonen zonder aardgas kan alleen met een goed geïsoleerd huis, volgens Sible Schöne van klimaatbureau HIER.
Sible Schöne
Sible Schöne
Programmadirecteur bij Klimaatbureau Hier
In mei eerder dit jaar liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten dat het aandeel duurzame energie in een jaar tijd met slechts één procentpunt steeg, tot 5,9 procent, terwijl het totale energieverbruik is toegenomen met vier procent.
Sible Schöne is programmadirecteur bij Klimaatbureau Hier en stelt dat de focus op energiebesparing op papier sterk is, maar dat daar in de praktijk nog maar weinig van terechtkomt.
Schöne: “Energie besparen kan overal en op veel verschillende manieren. Het varieert van het gebruik van ledlampen tot een auto die een op dertig rijdt.
Als we het hebben over een woning dan kan je energie besparen door te besparen op warmte, want het grootste deel van alle energie die we thuis gebruiken bestaat uit warmte.”
Ondergeschoven kindje
De overheid heeft na het klimaatakkoord van Parijs in 2015 een andere doelstelling gekregen: tussen nu en de komende 30 jaar alle woningen van aardgas afhelpen. En is daarmee afgestapt van de oude doelstelling: 300.000 woningen per jaar isoleren.
Aangezien deze doelstelling lang niet werd gehaald. De overheid schuift het initiatief voor het isoleren van bestaande woningen naar de burger, en die laat het isoleren een beetje links liggen.
Schöne: “Het probleem bij woningisolatie is dat je het niet ziet en daardoor heeft het denk ik weinig prioriteit. Mensen doen het op de een of andere manier niet. Het bewustzijn is er wel, maar het is niet belangrijk genoeg.
Wij hebben onderzoek laten doen waarom ze het niet doen en daar komt uit dat mensen vaak geen betrouwbare bedrijven kunnen vinden, of ze vinden andere dingen belangrijker.
De prioriteit van energiebesparing
Het isoleren van een huis is eigenlijk vrij simpel en behelst niet veel meer dan het isoleren van de muur, de vloer, het dak en het plaatsen van HR ++glas. Bijna alle isolatiematerialen hebben een lage milieubelasting en daardoor is de productie-energie al in enkele maanden tot twee jaar terugverdiend.
Wat je ook kiest, isoleren is sowieso gunstig voor het milieu. Schöne: “Als we alle woningen aardgasvrij willen maken betekent dat ook dat het gebruik van warmtepompen en vloerverwarming zal toenemen, en dan krijg je het alleen warm als je je huis heel goed isoleert omdat de warmteafgifte daarvan lager zal zijn.
En hetzelfde geldt voor warmtenetten. Het is daarom belangrijk om je woning goed te isoleren. Het is idioot dat steeds meer mensen vloerverwarming nemen zonder hun vloer goed te isoleren. En groen gas gebruiken voelt een beetje als dweilen met de kraan open als het wordt gebruikt in een huis dat niet goed geïsoleerd is.”
Leren isoleren
Veel gemeenten hebben een voorlichtingssite waar je informatie kan vinden over isolatie en lokale overheden hebben vaak zelf allemaal energieloketten ingericht, maar die weet vrijwel niemand te vinden.
Schöne: “Omdat mensen niet zo goed weten waar ze moeten beginnen en het daardoor niet doen, komt de markt onvoldoende op gang. Een mogelijke oplossing is wanneer de overheid bedrijven uitdaagt om veel beter aan marketing te doen en hen via tenders uitdaagt om extra maatregelen te realiseren.
Het is belangrijk genoeg, want goede isolatie leidt niet alleen tot milieuwinst, maar ook tot meer comfort. Door overal goed te isoleren en slim te ventileren voorkom je luchtlekken en koude plekken, die weer energieverlies en condens- en schimmelvorming als gevolg kunnen hebben.