Skip to main content
Home » Nederland Klimaatneutraal » Veel groene kansen voor regio Zuid-Oost Drenthe
Sponsored

Biobased economy is een speerpunt voor de Gemeente Emmen en de provincie Drenthe. Bouke Arends (wethouder Economische Zaken in Emmen) en Henk Brink (Gedeputeerde provincie Drenthe) leggen uit waarom.


“De regio rond Emmen heeft veel land- en tuinbouw en ook veel maak- en chemische industrie”, vertelt Arends. “Die unieke combinatie heeft de juiste ingrediënten voor de biobased economy. We willen minder afhankelijk worden van olie en overgaan op biomassa. Voor Emmen biedt dit vele kansen op het gebied van innovatie, economische ontwikkeling en de bijdrage aan duurzaamheid.”

Erg interessant

In de regio is veel bereidheid tot samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheden, merkt Arends.De combinatie van specialistische MBO- en HBO-instellingen, universiteiten in de buurt, de logistieke mogelijkheden van Dryport Emmen-Coevorden en de gunstige bereikbaarheid via de A37 is erg interessant voor ondernemers. De gemeente biedt ondersteuning bij de ontwikkeling van biobased economy en financiering. Er is een speciale Taskforce en we kunnen snel schakelen bij de start van innovatieve projecten.”

“In de regio is veel bereidheid tot samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheden”

Als wethouder ziet Arends graag meer bedrijven naar Emmen komen. Die kunnen de keten van bedrijven (van grondstof tot eindproduct) versterken. “Wij zetten daar op in door gezamenlijke acquisitie in Chemport Europe verband, door aansluiting van opleidingen en door relevante scholing op de behoefte van bedrijven. Zo stomen we jonge mensen klaar voor de arbeidsmarkt in Emmen en regio. We hebben ons tevens aangesloten bij twee Europese R&D netwerken. We zijn frequent in Brussel om onze regio te promoten en contacten te leggen.”

Innovatieve producten en processen

Ook Brink merkt dat ondernemers de potentie van vergroening herkennen. Er zijn al tal van innovatieve producten en processen in Drenthe. Zo is onlangs een biocomposieten fietspad gerealiseerd en wordt bermgras getransformeerd tot waterbeschoeiing. “Andere prachtige voorbeelden in onze regio zijn bedrijven als Senbis (groene garens en monofilamenten), Innofil (biobased 3D-pintdraden), Morssinkhof (recyling van plastic flessen) en Drentea (hergebruik van kantoormeubilair). Ondernemers zien de voordelen van samenwerking en bundelen hun krachten, zoals in het bedrijvennetwerk SUSSPAC. Ook de kennisontwikkeling in de regio wordt steviger. Onder de noemer GreenPAC zijn de hogescholen Stenden en Windesheim nu dé HBO-instelling die uitblinkt in toegepast onderzoek naar biocomposieten en biopolymeren.”

“Samen met onder meer Schotland, Andalusië en Wallonië behoren wij nu tot de 6 zogeheten demo-regions.”

Brink vertelt dat bedrijven zich niet laten beperken tot regio- of landsgrenzen. Een aantal bedrijven is actief in internationale consortia. “De successen in onze regio worden meer en meer herkend in Brussel. Bij de keuze voor een aantal voorbeeldregio’s op het vlak van de groene chemie, heeft de EU nadrukkelijk haar oog laten vallen op Drenthe-Groningen. Samen met onder meer Schotland, Andalusië en Wallonië behoren wij nu tot de 6 zogeheten demo-regions. Een mooi succes!”

Next article