De mode-industrie is één van de grootste en meest vervuilende industrieën wereldwijd. Naast het vervuilende proces resulteert het ook in veel afval. Elke seconde wordt er namelijk één vuilniswagen vol kleding verbrand of het eindigt op een stortplaats.
De afgelopen jaren zijn er steeds meer duurzame merken opgericht met een missie om de kledingindustrie eerlijker en schoner te maken. Een stap in de goede richting is het zeker, maar we blijven met een probleem zitten. Op een gegeven moment raak je op kleding uitgekeken, past het je niet meer of is het item kapot. Wat doe je dan?
Tegenwoordig vinden we het normaal dat we kleding weggooien. Toch kan een kleine aanpassing een item nieuw leven inblazen. Eerst moet je bepalen of het item nog bruikbaar is. Controleer of je het nog kan (laten) maken. Is het niet meer draagbaar, maak er dan bijvoorbeeld een oude lap of herbruikbare watjes van. Is het item nog heel, maar wil je het niet meer hebben? Bedenk dan waarom dat zo is. Het scheelt je wellicht een miskoop in de toekomst.
Je kleding weggeven of verkopen zijn de meest voor de hand liggende opties. Maar je kunt ook je kleding ruilen met vriendinnen, dan heb je gelijk een leuke avond!
Wil je iets nieuws?
Zoals ik uitleg in mijn e-book ‘Slow It Down’ is het veranderen van onze mindset essentieel. Vraag je af waarom je dat kledingstuk wil. Heb je het echt nodig en voegt dit iets toe aan je garderobe?
De laatste jaren zijn er een aantal bedrijven opgericht waarbij je kleding kan huren. Dit is perfect voor speciale gelegenheden of als je van opties en vernieuwing houd.
Koop tweedehands zodat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt worden en het item dat je koopt niet op de vuilnisbelt terecht komt.
Of koop bij een circulair merk. Zij zorgen ervoor dat het product aan het eind van zijn levensloop weer hergebruikt en/ of gerecycled wordt tot een nieuwe grondstof.
Meer tips voor een duurzame garderobe vind je in mijn e-book Slow It Down op www.letstalkslow.com.