Skip to main content
Home » Toekomst van Plastic » Wat is dat nou precies, circulaire economie? 
Toekomst van Plastic

Wat is dat nou precies, circulaire economie? 

Milieu Centraal is de gids voor iedere duurzame stap. Van recyclen tot het juist scheiden van afval en meer. Hieronder geeft Ika van de Pas van Milieu Centraal antwoord op de meest gestelde vragen over hoe jij als individu kunt bijdragen aan een circulaire economie.

Ika van de Pas

Directeur beleid, strategie, externe relaties Milieu Centraal

Week zonder Afval | doe je mee?

Van maandag 31 mei t/m zondag 6 juni 2021 gaan we de uitdaging aan zo min mogelijk afval weg te gooien. Doe jij ook mee? Kijk op www.weekzonderafval.nl voor tips en acties om jouw #weekzonderafval makkelijker te maken.

Wat is dat nou precies, circulaire economie? 

In een circulaire economie gaan we slimmer met onze grondstoffen om: we hebben zo min mogelijk afval en hergebruiken het afval dat er is zoveel als mogelijk om nieuwe producten van te maken.

Daarnaast produceren we minder nieuwe goederen omdat we onze spullen beter, langer en efficiënter gebruiken. Denk hierbij aan het hergebruiken van (delen van) producten. 

In een circulaire economie gaan we slim met grondstoffen om: we hebben zo min mogelijk afval en hergebruiken het afval dat er is zoveel als mogelijk om nieuwe producten van te maken.

Klinkt als een ver van mijn bed show. Wat is het nut ervan? 

Om de economie circulair te maken, ben je als consument nodig. Het maakt veel uit of je een refurbished telefoon (een gebruikte telefoon die is opgeknapt en gecontroleerd is) koopt of een nieuwe. Of je je keuken opknapt met andere handgrepen of een compleet nieuwe koopt. Of je een tuinfeestje geeft met afwasbaar (camping)servies of met wegwerpservies. 

Om de economie circulair te maken, ben jij als consument nodig

Wist je  dat we in Nederland jaarlijks per persoon bijna 490 kilo afval weggooien? Ook al gooien we een groot deel daarvan gescheiden weg, het kan een stuk minder.

Dat is beter voor het milieu, want je bespaart daarmee grondstoffen en het scheelt in je portemonnee. Klein voordeel, het scheelt ook sjouwen naar de vuilnisbak.

Foto: Chantal Bekker

Hoe doe ik dat?  

Het kan eenvoudig zijn. Door langer met je spullen te doen en minder nieuwe producten te kopen. Goede spullen die je niet meer gebruikt, kan je tweedehands aanbieden. Repareren is vele malen beter voor het milieu én je portemonnee dan iets nieuws kopen.

Hiernaast is het belangrijk producten die je niet meer kunt gebruiken omdat ze kapot zijn goed gescheiden weg te gooien. Is je laptop stuk? Repareren is vele malen beter voor het milieu én je portemonnee dan een nieuwe kopen. 

Ga je met de trein op pad? Neem dan je eigen hervulbare fles mee. Wist je dat er op bijna elk station een gratis watertappunt is? Zin in een kop koffie? Laat deze vullen in je meeneembeker, dan krijg je vaak nog korting ook. 

Zeg wat vaker nee: tegen een tasje bij het winkelen, een rietje bij je drankje of folders als je ze niet leest. 

Recyclen is toch heel goed? 

Recyclen is zeker zinnig, het levert grondstoffen voor nieuwe spullen op. En voor recyclen is meestal minder energie nodig dan voor het verwerken van nieuwe grondstoffen.

Minder nieuwe producten kopen en spullen langer gebruiken is nog beter. Alsmaar nieuwe kleren kopen? Dat is knap ouderwets. 

Organiseer eens een kledingruilavond met vrienden, doe mee aan de kledingkettingruil of scoor unieke items in een tweedehandswinkel of laat door een kleermaker je kapotte kledingitem repareren. 

Alsmaar nieuwe kleren kopen? Dat is knap ouderwets

Je hoeft ook echt niet zelf een boormachine in huis te hebben voor die paar keer boren. Vraag je buren of check een deel-app en leen de boormachine even voor de klus. De bieb waar je boeken leent, kent iedereen.

Foto: Chantal Bekker

Hoe goed zijn we al op weg? 

Je eigen beker meenemen als je op pad gaat, zie je steeds meer. Een herbruikbare tas mee naar de supermarkt is inmiddels standaard, 94 procent van de mensen doet dat al!

En er komen steeds meer deel-, ruil- en verkoopinitiatieven bij. Afval scheiden doen we ook steeds beter. Inmiddels leveren we 56 procent van ons afval gescheiden in.

Toch gooien we nog veel in de grijze bak dat daar niet hoort en dat gaat allemaal naar de verbrandingsoven. Daar zit nog veel kleding bij, we gooien maar 30 procent van ons gebruikte textiel in de textielcontainer.

Inmiddels leveren we 56 procent van ons afval gescheiden in

Papier en glas doen we een stuk beter, daarvan leveren we ruim 70 procent apart in. Maar we kunnen gemakkelijk meer en beter scheiden. Daarom is er de handige afvalscheidingswijzer. Voer in wat je weg wilt gooien en je krijgt direct advies over de juiste bak. 

Leuk weetje: vorig jaar werd ruim 60.000 keer gezocht op chipszak (bij het restafval), 45.000 keer op piepschuim (ook restafval) en 40.000 keer op aluminiumfolie (bij plastic verpakkingen, metalen en drinkpakken).  
 

Welke stappen neemt Nederland? 

Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Elke schakel heeft daar een rol in. De overheid, producenten, bedrijven en ook consumenten. Zo moeten bedrijven producten zó ontwikkelen dat ze lang meegaan, goed te repareren zijn en recyclebaar zijn. Op 3 juli 2021 treedt het Europese verbod op een aantal plastic wegwerpproducten, zoals plastic rietjes en bekers, in werking.

De overheid kan ervoor zorgen dat het gebruik van gerecycled materiaal goedkoper is ten opzichte van nieuwe grondstoffen. Een verbod op een aantal plastic wegwerpproducten, zoals plastic rietjes en bekers, treedt op 3 juli 2021 in werking.

De ontwikkelingen gaan hard, met z’n allen gaan we op weg naar een Nederland met minder afval.

Circulair on air

In Nederland worden we beter in het inzamelen en recyclen, maar recycling staat als laagste op de circulaire R-ladder. Langer gebruik, een tweede leven en anders ontwerpen zijn betere ideeën die grondstoffen en energie besparen. Deze koplopers delen hun inspiratie en inzichten in de nieuwe serie podcasts van Milieu Centraal die vanaf 31 mei te beluisteren is: Daan Weddepohl (Peerby), Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer), Elisah Pals (Zero Waste Nederland), Janouk Kelderman (presentatrice en schrijfster), Dorus Galama (Gerrard Street), Nichon Glerum (kledingkettingruil) en Robin Alers (Strivvy) en Mirjam Hart (blogger). De podcasts, tips en acties in de week vind je op p Weekzonderafval.nl

Next article