Enige tijd geleden heeft Nieweg zijn stal verlengd van dertig naar tachtig meter. Het voeren deed hij altijd met een zogeheten blokkenwagen. Maar daarmee moest hij achteruit de stal inrijden, en dat drie keer achter elkaar. “Dat wilde ik niet langer”, laat hij weten.
“Ik wil één keer per dag voeren. Maar dat betekent dat je het voer geregeld moet aandrukken. Dat deed ik altijd met een vork en veger, en later met een voerband. Als het rustig is, gaat dat prima. Maar op drukke momenten heb je er minder tijd voor. En dan ligt het voer dus niet goed bij de voerrekken.”
Meteen goed gevoel
Nieweg had nooit nagedacht over een robot om het voer aan te schuiven, maar toen hij daarover hoorde werd hij er wel benieuwd naar. En ook naar een robot-mestschuiver had hij wel oren. Dat deed hij zelf met een apparaat, maar dat vroeg veel onderhoud en hij wilde liever vaker de mest weghalen uit de stal.
“Dus ik dacht: dan probeer ik in één keer beide robots. De vertegenwoordiger kwam uitleggen hoe alles werkte, ook omdat ik de eerste in deze buurt was met de voeraanschuifrobot. Ik kende de producten nog niet zo goed, maar ik had er meteen een goed gevoel over. Ik heb ze nog diezelfde dag allebei aangeschaft.”
Nieweg zag meteen de voordelen van de robots. Hij heeft geen omkijken meer naar het aanschuiven van het voer, dat hoeft hij niet meer zelf te doen. Ook ’s nachts gaat het door.
“Voorheen gebeurde het aanschuiven ’s avonds laat voor het laatst en dan in de ochtend weer, en dan zo’n vijf keer per dag. Maar de robot schuift iedere twee uur. Het is een prettig idee dat het voer altijd goed voor de koeien ligt.”
Bovendien gebeurt het aanschuiven anders dan met de voerband die hij in het verleden gebruikte. Met de voerband achter de trekker wordt al het voer in één keer aangedrukt waardoor vers en minder vers voer door elkaar komt.
“Maar de robot drukt iedere keer het verse voer een beetje naar voren. Het hele voer blijft zo verser en er ligt constant vers voer bij de voerrekken. Het is een heel ander systeem dan de voerband.”
Geen werk aan
De voeraanschuifrobot is stil en vindt zijn weg via transponders in de vloer van de stal: een soort plugjes die om de 2,5 meter zijn geplaatst en herkenningspunten zijn voor de robot. Na het aanschuiven rijdt de robot zelf weer naar de lader. “Je hebt er geen werk aan en de robot is makkelijk te bedienen”, zegt Nieweg.
“En voor de koeien betekent het vooral rust. Als ik met de trekker met de voerband kwam aanrijden, kwamen de koeien naar voren omdat ze wisten dat er dan weer voer lag. Maar nu ligt er constant vers voer en staan er continu koeien bij de voerrekken. Ook voor de koeien in lagere rang is er altijd voer. Er is meer rust, dat valt me echt op.”
De robots dragen bij aan een betere leefomgeving voor zowel mens als dier en ontzorgen de veehouder.
Ook over de mestrobot is Nieweg positief. Voorheen maakte hij de roosters zelf schoon maar eigenlijk wilde hij dat dat vaker gebeurde, om de stal goed schoon te houden voor zijn koeien. De mestrobot rijdt verschillende keren per dag verschillende routes door de stal.
Het apparaat verwijdert de mest van de roosters en sproeit bovendien water zodat de mest niet aankoekt. “Ik ervaar veel gemak van de mestrobot. Ik heb er geen omkijken naar en de stal is altijd schoon”, zegt Nieweg. “En uiteraard is een schone stal prettig voor de koeien.”
Nieweg is erg tevreden over de aanschaf van beide robots. Deze dragen bij aan een betere leefomgeving voor zowel mens als dier en ontzorgen de veehouder. Aanvankelijk was hij wel wat sceptisch en dacht: ‘eerst zien, dan geloven’.
“Maar de robots zijn gebruiksvriendelijk en werken vrijwel probleemloos. Er zijn regelmatig updates voor de software en de service van de fabrikant is prima. Ik ben erg blij met de robots, ik zou ze voor geen goud meer willen missen!”
Maak kennis met de voeraanschuifrobot in onderstaande video: