Skip to main content
Home » Verpakkingen » Steeds meer gerecyclede verpakkingen
Afval

Steeds meer gerecyclede verpakkingen

Verpakkingen worden steeds vaker gemaakt van gerecyclede materialen. Dat bespaart grondstoffen en zorgt voor minder afval. Ook voor bedrijven in de bouwsector is duurzaamheid een belangrijke doelstelling.

avatar

Dino Brouwer

Productmanager

Bedrijven zijn op allerlei manieren bezig met duurzaamheid. “Dat is een continu proces”, vertelt Dino Brouwer, productmanager bij Forbo Eurocol, producent en leverancier van bouwtechnische producten.

“Met verduurzaming en hergebruik bespaar je op het gebruik van nieuwe grondstoffen, je draagt bij aan vermindering van CO2-uitstoot, en je levert een bijdrage aan het verminderen van de afvalberg.”

Afweging

Veel producten van Forbo Eurocol, zoals tegellijmen, vloerbedekkingslijmen en afdichtingsmiddelen, zijn verpakt in kunststof verpakkingsemmers gemaakt van PP (polypropyleen).

Bij verduurzaming moet altijd een afweging worden gemaakt, licht Brouwer toe. “De functie van de verpakking moet behouden blijven. Uiteraard moet worden voorkomen dat schade aan het product optreedt tijdens bijvoorbeeld transport. Een verpakkingsemmer moet wel stevig genoeg blijven.”

Dat laatste heeft nog een andere reden: emmers die na het eerste gebruik leeg zijn, worden vaak nog ergens anders voor gebruikt. “Het wordt een soort werkemmer voor het mengen van tegellijmen of voegmortels”, legt Brouwer uit. “Een emmer heeft daarmee een grote functie binnen een bouwproces.

Als een emmer wordt gemaakt van duurzaam materiaal, moet de sterkte behouden blijven anders gaat de emmer eerder stuk. Dan kan deze niet opnieuw worden gebruikt, met als gevolg dat de emmer eerder wordt weggegooid. En dat is juist níet duurzaam.”

PCR materiaal

Toch wordt ook wat betreft verpakkingsemmers gezocht naar duurzame oplossingen. Tegenwoordig kunnen emmers worden gemaakt van zogeheten post-consumer recycled (PCR) afval, oftewel plastic afval van huishoudens en bedrijven dat niet meer gebruikt kan worden in de oorspronkelijke functie.

Ook de verpakkingsemmers van Forbo Eurocol worden nu gemaakt van PCR materiaal. “We werken er inmiddels al een aantal jaren mee, en dat bevalt uitstekend”, verklaart Brouwer. “De emmer zelf bestaat voor 95 procent uit PCR polypropyleen. Voor de deksels geldt dat nog niet. Vanwege de sterkte worden die nog gemaakt van niet-hergebruikte, zogeheten virgin grondstoffen.”

Dat de overgang van virgin grondstof naar PCR materiaal niet eenvoudig is, is volgens Brouwer in het verleden wel gebleken. “Een eerdere verpakkingsemmer gemaakt van duurzame materiaal bleek niet sterk genoeg. We kregen klachten over bijvoorbeeld afbrekende hengsels.

Een eerdere verpakkingsemmer gemaakt van duurzame materiaal bleek niet sterk genoeg.

Daarom gingen we op zoek naar een  beter alternatief. We kwamen in contact met Dijkstra Plastics uit Haaksbergen. Zij hadden al uitgebreide ervaring met het leveren van emmers gemaakt van PCR materiaal, en konden de emmers leveren die voldeden aan onze eisen. Deze fraai industrieel-grijs gekleurde verpakkingsemmers passen ook nog eens precies bij onze huisstijl.

Veel belangstelling

De PCR verpakkingsemmer is door Dijkstra Plastics enkele jaren geleden geïntroduceerd. Zij lopen al jaren voorop als het gaat om het inzetten van dit materiaal.

Het ontwikkelings-team van Dijkstra Plastics houdt zich al sinds jaar en dag bezig met duurzame ontwikkelingen in de kunststofindustrie en vanuit deze visie is er ook stevig geïnvesteerd om de verwerking van PCR-materiaal mogelijk te maken.

Het gaat er uiteindelijk om dat de eindkwaliteit van deze verpakkingsemmers gewaarborgd kan worden. Dat kan alleen door innovatie en samenwerking tussen de marktpartijen.

Volgens Brouwer was er meteen veel belangstelling voor deze nieuwe grondstof, ook vanuit bijvoorbeeld de verfindustrie. Dat geeft aan dat verduurzaming bij veel bedrijven hoog in het vaandel staat. “Met verpakkingen kun je een eerste belangrijke slag slaan wat betreft duurzaamheid”, stelt Brouwer.

“Er zijn tegenwoordig al veel ontwikkelingen op dit gebied, maar met PCR materiaal wordt het gebruik van nieuwe grondstoffen al met 98 procent gereduceerd. En het scheelt zo’n 90 procent CO2. Als je dat gaat omrekenen, dan gaat het om tonnen CO2 die minder worden uitgestoten. Ik denk dat het gebruik van PCR materialen iets is waar je je als bedrijf goed mee kunt onderscheiden.”

Next article