“Klassiek verpakkingsmateriaal zal zijn toekomst nog hebben, maar de flexibele verpakking is populair vanwege het gewicht”. Dit zegt professor Peter Ragaert.
Peter Ragaert
Pack4Food
Peter Ragaerts is professor verpakkingstechnologie aan de Universiteit van Gent en projectmanager bij Pack4Food, een organisatie die bedrijven en onderzoeksinstellingen bij elkaar brengt rond verpakkingsthema’s.
“Bij het selecteren van een verpakking voor een product moet je eerst weten in hoeverre het voedingsproduct gevoelig is voor licht, zuurstof of water”, zegt Ragaert. “Het aanbrengen van bescherming tegen deze externe invloeden noemen we een barrière.
De flexibele verpakking, bijvoorbeeld folies of de veel gebruikte stazakken, is populair omdat het een lichte verpakking is en je met verschillende lagen plastic barrières kan aanbrengen. Een nadeel van deze verpakkingen is dat ze moeilijk recycleerbaar zijn en dus met het restafval verbrand worden. Zuinig zijn met materiaal is belangrijk, maar dat moet niet leiden tot een minder langere houdbaarheid en meer voedselverspilling.”
Bioplastics
Er wordt op dit moment goed gekeken naar het gebruik van nieuwe alternatieve grondstoffen voor de productie van verpakkingen. Ragaert: “Er zijn al technieken waarmee lagen van multilaagsverpakkingen worden gemaakt van mais of zetmeel”.
Trends in verpakkingen worden volgens Ragaert hoofdzakelijk gedreven door de consument. “Het gaat om gebruiksgemak voor de ‘consumer on the go’, de consument die onder weg is en verpakkingen wil die licht zijn, makkelijk te openen en hersluitbaar zijn. Ook moet een verpakking opvallen in het schap en zie je een evolutie in de bedrukking van verpakkingen.”