In een wereld waar hitterecords en duurzame records elkaar afwisselen, zit Nederland middenin een adembenemende race naar een duurzame toekomst. Het gebied rond de Middellandse Zee, doorgaans een geliefde vakantiebestemming voor Nederlanders, zucht onder de verwoestende effecten van klimaatverandering. Temperaturen boven de veertig graden zijn er ‘het nieuwe normaal’ geworden. Het bewustzijn over de urgentie van de energietransitie groeit, maar er is nog een lange weg te gaan. Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), vertelt.
Duurzame energie breekt tegenwoordig het ene record na het andere. De eerste helft van dit jaar was de helft van de Nederlandse elektriciteit duurzaam. Warmte en brandstoffen verduurzamen helaas langzamer. Met alle duurzame energie samen redt Nederland het dit jaar (omgerekend) tot 2 maart. Dit laat zien hoeveel werk er nog ligt. Desondanks gaat het de goede kant op, want vorig jaar viel deze dag, ookwel ‘Green Energy Day’, op 21 februari.
Hitterecords en duurzame records
“Klimaatverandering en de oplossingen daartegen zijn verwikkeld in een adembenemende race: hitterecords en duurzame records wisselen elkaar af. Nederland werkt pas een jaar of tien serieus aan de energietransitie. De oplossingen zijn dus eigenlijk net aan de race begonnen. Dat hadden we veel eerder moeten doen, maar we kunnen het verleden niet veranderen,” vertelt Van der Gaag.
“De toekomst kunnen we wel veranderen en daarvoor staan alle seinen op groen. Mede door het extreme weer is de bewustwording rondom klimaatverandering groter dan ooit. Bovendien veroorzaakte de Russische oorlog in Oekraïne een kanteling: velen dachten te moeten kiezen tussen duurzame energie of betaalbare en betrouwbare energie. Maar niets is minder waar: duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar vallen steeds meer samen.”
Vrijheidsenergie en besparing
Overheden van over de hele wereld schroefden de verduurzaming op. Bedrijven met een stroomcontract van een windpark op zee keken ontspannen naar de energieprijzen. Glastuinbouwers met aardwarmte hadden geen stress over de gasprijs. En Nederlanders investeerden elf miljard euro in de verduurzaming van hun woning. Duurzame energie is volgens Van der Gaag ook vrijheidsenergie, net als energiebesparing.
Zero Emissions Day
“Op 21 september is het Zero Emissions Day. Op deze dag staan ook andere voordelen van energiebesparing en duurzame energie in het zonnetje. Hoe fijn is het, als we afscheid nemen van de vervuilende uitlaat en schoorsteen in onze leefomgeving? Fietsen, wandelen en buitenspelen; op het terras, balkon of in de tuin zitten: alles wordt er aangenamer en gezonder van. Schone lucht maakt alles beter,” volgens Van der Gaag.
“Daarbij helpt niet alleen energiebesparing, de elektrische auto en
groene energie. Het helpt ook als we de omgeving groener maken. Bomen, plantsoenen, weelderige tuinen en balkons met planten: ze filteren de lucht. Bovendien slaan ze heftige regenbuien beter op, zodat de boel minder snel overstroomt. En erg belangrijk in de steeds hetere zomers: ze verkoelen onze huizen en bieden plekken om zelf af te koelen. Tijdens de Open Energiedag, elk jaar op de derde zaterdag in september, komen duizenden mensen op bezoek bij duurzame projecten die onze emissies elimineren. Iedereen is welkom in de nieuwe, schone wereld achter uw thermostaat en stopcontact!”
Olof van der Gaag
Voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie